Eetstoornissen verdienen een multidisciplinaire behandeling wegens de impact ervan op de cliënt en het systeem (gezin, partner,...). Binnen De Meander bieden we psychologische begeleiding, voedingsbegeleiding door een diëtiste, opvolging door een pediater en lichaamsgerichte therapie aan.
Elk van deze hulpverleners heeft een hart en passie voor de taal van eetstoornissen en we werken complementair samen aan een herstelproces.
We kunnen regelmatig overleggen en informatie uitwisselen alsook therapieën op elkaar proberen afstemmen qua inhoud en data.
Uiteraard is het ook mogelijk dat er andere hulpverleners (reeds) betrokken zijn en ook dan zal overleg met hen een centrale plek innemen.
Charlotte Lerminiaux
Klinisch Psycholoog, yogadocent I.O.
"Mijn interesse en voorliefde voor eetstoornissen is allereerst ontstaan uit een eigen persoonlijk groeiproces. Na mijn studies psychologie werd het alsmaar duidelijker dat deze doelgroep mij ligt omdat ik de taal van eetstoornissen ken en spreek. Het is voor mij een voorrecht om een cliënt met een eetstoornis te mogen begeleiden. Deze crisis staat vaak zo centraal en neemt (tijdelijk) alles over. Het is een intens proces en er is kennis, liefde, begrip en warmte nodig om deze ziekte te overwinnen. Doorheen mijn 10 jaar ervaring met deze doelgroep leerde ik het belang van multidisciplinair werken aan het herstel, zowel voor de cliënt als voor de hulpverlener. De trajecten zijn dikwijls lang en vragen tijd en geduld van de cliënt en omgeving. Dit mogen en kunnen aanbieden maakt me dankbaar en vol respect voor elke persoon die hier komt om te groeien."
Amber Vandercruys
Kinderarts
"Kinderen en adolescenten spreken mij aan omwille van hun 'pure' karakter. Doorheen mijn specialisatie ontwikkelde ik een bijzondere interesse in eetstoornissen. Dat ik deze twee zaken kan combineren in een warme omgeving als de Meander, maakt het plaatje voor mij af.
Als kinderarts zal ik je medisch opvolgen en heb ik een overkoepelende functie in de aanpak en opvolging van je eetstoornis. Hierbij worden meerdere disciplines betrokken, afhankelijk van wat jij nodig hebt. Samen met jullie, het kind/de adolescent en ouder(s)/zorgfiguur maken we een individueel begeleidingstraject en volgen we jou op."
Sarah Braet
Diëtiste
"Initieel afgestudeerd als master in de Handelswetenschappen in 2007, is mijn passie voor voeding en het belang van een gezonde relatie met voeding gegroeid in de jaren daarna. Door zelf een eetstoornis door te maken, heb ik ervaren hoe ingrijpend en allesoverheersend deze kan zijn. Vanuit mijn herstelproces is een sterk verlangen gegroeid om anderen die hetzelfde doormaken, te ondersteunen in hun eigen traject.
Ik heb me dan ook herschoold tot diëtiste, gespecialiseerd in eetstoornissen, verstoord eetgedrag en emo-eten. Een keuze waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad. Met veel enthousiasme en overtuiging begeleid ik jongeren en volwassen bij wie het eetgedrag hapert of ontspoort. De weg naar herstel verloopt meestal niet in één rechte lijn, maar is vaak een hobbelig parcours. Daarin ben ik graag de houvast die vertrouwen geeft in het maken van voedingskeuzes als het vertrouwen in zichzelf nog niet groot genoeg is."
Christine Degroote
Dans-en Bewegingstherapeut
"In mijn opleiding tot danstherapeut op Arteveldehogeschool vond ik de combinatie van twee heel grote passies: dans/beweging en de psyche van de mens. Na een mooie carrière als leerkracht, besloot ik dan ook om mijn hart te volgen.
Mijn werk als therapeut in De Meander combineer ik met een job als onderwijsbegeleider in de kinder - en jeugdpsychiatrie.
Als dans-en bewegingstherapeut gaat mijn aandacht naar de persoon in zijn geheel. Naast ruimte voor het verbale deel, hebben we vooral aandacht voor het lichaam. Dans en beweging kunnen helpen om terug meer eenheid te ervaren tussen lichaam en geest.
Via lichaamsgerichte methodieken gaan we op jouw tempo aan de slag. Verschillende thema’s kunnen in een sessie aan bod komen: ademhaling, lichaamsbewustzijn, lichaamsbeeld, spanning ontladen, plezierbeleving, expressie van het gevoel, relaxatie, …
Dans-en bewegingstherapie heeft niets te maken met dansvaardigheden, iedereen is welkom!"